0 Košarica
0

Naša web trgovina je zatvorena za narudžbe. Više informacija uskoro!

Početna Blog Znate li koje su dobrobiti nošenja djece?

Znate li koje su dobrobiti nošenja djece?

Datum objave: 30. 05 2016.

Dobrobiti nošenja djece potvrđena znanstvenim istraživanjima

1. dijete ima jači imunitet

Dodir je toliko važan za zdrav razvoj djeteta da nedostatak dodira ili razdvajanje majke i djeteta (čak i uz kolica) zapravo uzrokuje otpuštanje velike količine toksičnih hormona stresa kortizola. Velike razine kortizola u krvi u odvajanje od majke može negativno utjecati na imunološki sustav budući da bi tijelo moglo prestati proizvoditi leukocite (krvne stanice koje se bore protiv infekcije).

2. služi kao prevencija infekcija uha i ublažava simptome refluksa

3. bolja regulacija tjelesne temperature djeteta

Dijete može lakše održavati vlastitu tjelesnu temperaturu ako je uz oca ili drugu osobu koja skrbi o njemu. S majkom pak, djeca imaju “toplinsku sinkronizaciju”. Ako dijete postane prehladno, temperatura majčinog tjela porast će za stupanj kako bi pomogla ugrijati dijete. Ukoliko dijete postane previše toplo, temperatura majčinog tijela pada za stupanj kako bi ohladila dijete.

4. poboljšava laktaciju, učestalost te trajanje dojenja 

5. poboljšava dobivanje na težini i visini

Visoke razine kortizola koje su posljedica odvajanja majke i djeteta mogu imati negativan utjecaj na hormone rasta. Uz prisutnost majke koja pomaže djetetu regulirati disanje, otkucaje srca i tjelesnu temperaturu, dijete ima manje energetske potrebe i može sačuvati svoju energiju i kalorije te ih iskoristiti za rast. 

6. podržava stanje aktivne budnosti

7. smanjuje učestalost apneje i nepravilnog ritma disanja

Kad se dijete nosi na prsima bilo kojeg roditelja, obično se vidi poboljšanje u ritmu disanja djeteta. Dijete može čuti disanje roditelja te to stimulira djetetovo disanje tako da beba kopira roditeljev ritam disanja. 

8. stabilizira otkucaje srca

Bradikardija (nizak broj otkicaja srca, ispod 100) znatno je smanjena, a tahikardija (ubrzan rad srca, iznad 180) rijetko se javlja. Brzina otkucaja srca iznimno je važna za mozak djeteta jer on treba stalan i konstantan protok krvi kako bi dobio kisik za rast i normalan rad.

9. ublažava reakciju na stres

Bebe bolje podnose bol i kraće plaču od boli.

10. poboljšava neurološki razvoj

Bolji rezultati na testovima mentalnog i motoričkog razvoja u prvih godinu dana života. 

11. podiže opskrbljenost kisikom u bebinom tijelu

12. pruža duža razdoblja mirnog sna

Bebe ostaju mirnije i prelaze iz jedne vrste spavanja u drugu, te općenito duže spavaju. 

13. oponaša okoliš majčine utrobe

Dijete nastavlja dobivati dodir, ritam, pritisak te ugodne i smirujuće zvuke majčina srca, disanja i ritmičkog kretanja. Tu je dijete na idealnom mjestu tijekom “vanjske gestacije” – odnosno sljedećih devet mjeseci nakon rođenja.

14. spašava živote

Prema posljednjim istraživanjima provođenje klokanske njege, odnosno posebnog načina držanja nedonoščeta koža na kožu, smanjilo je za 51% smrtnost novorođenčadi. Ovo se odnosi na situaciju kad su bebe (stabilne i lakše od dvije kile) bile u klokanskoj njezi kod majke koja ih je dojila tijekom prvog tjedna nakon rođenja. 

 

Zatvori

Emporium d.o.o. koristi kolačiće da bi poboljšao Vaše korisničko iskustvo, da bi provodio redovne analize komunikacije i da bi zajedno s Vama mogao koristiti društvene mreže. Više o kolačićima.

Google maps
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel
Hotjar