0 Košarica
0

Naša web trgovina je zatvorena za narudžbe. Više informacija uskoro!

Početna Blog Sve što trebate znati o vrećama za spavanje za bebe

Sve što trebate znati o vrećama za spavanje za bebe

Datum objave: 22. 01 2018.

Većina beba su nemirni "usnivači" i spavači. Ponekad se čini kako su aktivniji u snu nego tijekom dana, stalno se vrte u krevetiću, mašu nogicama pri čemu se najčešće otkrivaju. U ovim situacijama, roditelji (najčešće mame) gube san jer stražare nad svojim "zvrkovima" pokrivajući ih cijelu noć.

Osim mogućnosti da se beba otkrije i da joj je tijekom noći hladno, također postoji vrlo realna opasnost da si beba prebaci pokrivač ili dekicu preko glave i ograniči disanje. Prema istraživanjima, smanjen dotok kisika je jedan od uzroka nastupanja SIDS-a (Sudden Infant Death Syndrome; sindrom iznenadne smrti dojenčeta). Upravo su vreće za spavanje pomogle u drastičnom smanjenju stope pojavnosti ovog sindroma i učestao su izbor velikog broja novih roditelja.

Zašto je vreća za spavanje dobra za vašu bebu

Vreće za spavanje su veoma udobne i pružit će bebi osjećaj sigurnosti te prijeko potrebnu toplinu, osobito tijekom zimskih mjeseci. U vreći se beba ne može otkriti (unatoč vrpoljenju i mahanju nožicama) pa je tako i smanjena mogućnost prekida sna zbog hladnoće ili već spomenute opasnosti da si beba navuče pokrivač preko glave i ne može ga maknuti.

Vreće također osiguravaju da se beba u krevetiću ne okrene na trbuh već da ostane spavati na leđima, što preporučuju pedijatri, osobito u prvoj godini djetetova života.

Još jedna od prednosti vreća za spavanje je što su veoma praktične za oblačenje i skidanje. Jednom kad beba stvori asocijaciju da "oblačenje" vreće znači vrijeme za spavanje, lakše će usnuti. 

Važna napomena: uz vreću za spavanje ne preporučuje se koristiti bilo kakav pokrivač ili dekicu. 

Vrste vreća za spavanje - od zimske do ljetne 

Poput popluna, vreće za spavanje razlikujemo prema stupnju topline koju pružaju. Zimske vreće su bolje podstavljene i/ili punjene te izrađene od nešto debljih materijala koji pružaju toplinu. Također često dolaze u modelima s rukavima. 

Vreće za prijelazno razdoblje primjerene su za korištenje većinu godine, osim za vrijeme ljetnih mjeseci kad se koriste lagane, ljetne vreće bez ikakve podstave, često izrađene od muslina ili frotira. 

Na što obratiti pažnju prilikom odabira vreće za spavanje

Bebu možete početi privikavati na vreću za spavanje nakon šestog tjedna starosti. Čak i ako je beba rođena usred ljeta, možete ju staviti u laganu vreću, obučenu samo u pelenu i/ili bodić s kratkim rukavima. Majke često navode kako je navikavanje višemjesečne bebe na vreću bio malo veći iako ne i nemoguć izazov. 

Veličina i toplina vreće za spavanje su dvije najvažnije karakteristike na koje obavezno morate voditi računa prilikom odabira vreće za svoju bebu.

Nemojte pasti u iskušenje i kupiti veliku vreću vodeći se mišlju kako bebe brzo rastu. U prevelikoj vreći beba može izvući ruke i zavući se u nju te ostati bez zraka. Veličinu birajte prema djetetovoj dobi i duljini. Vodite računa da otvori za ruke i glavu nisu preveliki kako se beba ne bi lako izvukla iz njih. Svakako izbjegavajte vreće koje imaju kapuljače. Pedijatri savjetuju ne koristiti kapice ili bilo kakva pokrivala za glavu bebe za vrijeme spavanja zbog mogućnosti pregrijavanja i spomenutog SIDS sindroma. 

Toplinu vreće za spavanje birajte prema godišnjem dobu, odnosno u skladu s temperaturom u prostoriji u kojoj beba spava. Isto vrijedi i za bebinu odjeću, a dodatne informacije potražite u članku Kako obući bebu za spavanje.

 

Savršenu vreću za spavanje pronađite ovdje

Zatvori

Emporium d.o.o. koristi kolačiće da bi poboljšao Vaše korisničko iskustvo, da bi provodio redovne analize komunikacije i da bi zajedno s Vama mogao koristiti društvene mreže. Više o kolačićima.

Google maps
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel
Hotjar