Početna Blog Što je Noć vještica i zašto odjednom tolika strka oko nje?

Što je Noć vještica i zašto odjednom tolika strka oko nje?

Datum objave: 25.10.2018

Iako Noć vještica (engl. Halloween) nije izvorno hrvatski običaj, svake godine sve više je ljudi koji na neki način slave ovu noć. S druge strane, svake godine je i sve više protivnika iste te onih koji ne žele prihvatiti “amerikanizirane” običaje. Na kraju krajeva, mi već imamo dan na koji se maskiramo, vodimo klince po kućama i pjevamo pjesmice- naše dobro znane poklade!

Zašto onda Noć vještica postaje sve popularnija? I odakle je uopće došla?

Što je uopće Noć vještica?

Noć vještica (engl. Halloween) večer je prije kršćanskog blagdana Svih svetih. Proslavu Noći vještica započeli su stari Kelti, a tada se nazivala festivalom bogu sunca i gospodaru smrti Samhainu. Vjerovali su da se na Noć vještica mrtvi vraćaju u život, pa su im često donosili darove poput slatkiša i slično (otkuda proizlazi “Trick or treat”).

Dan svih svetih na engleskom se, osim All Saints day, nazivao i All-hallows ili All-hallowmas. Zato se večer prije toga dana počela nazivati All-Hallows Eve i, konačno, Halloween. U hrvatskoj koristimo naziv Noć vještica zato što su vještice jedna od najprepoznatljivijih mračnih likova iz filmova, bajki i slično.

Kako se slavi Noć vještica?

Iako je popularno vjerovanje kako Noć vještica potječe iz Amerike, to nije u potpunosti točno. Prva zemlja koja je slavila Noć vještica bila je Irska, a tek potom Amerika i Engleska. Danas većina zapadnih zemalja svijeta slavi Noć vještica, a mnogi ju nazivaju i blagdanom.

Noć vještica slavi se na razne načine, a najčešći su rezbarenje bundeva, ukrašavanje kuće strašnim motivima poput paučine, kosturskih glava i slično, maskiranje u strašne likove poput duhova i vještica te “Trick or treating” (običaj kada klinci obilaze kuće u nadi da će dobiti čokoladice).

U Hrvatskoj svi ovi običaji nisu zaživjeli, ali svake godine sve je više događanja za Noć vještica. Najpopularnija je kod mladih koji se tada maskiraju u strašne likove i odlaze na razna događanja u kafićima, klubovima i slično. Također, mnoge obitelji uvele su rezbarenje bundeva i maskiranje jer klinci jednostavno uživaju u takvim stvarima - pogotovo kada bundeva, koju su “sami” izrezbarili, zasvijetli nakon što u nju umetnete svijećicu!

 

Slavite li vi Noć vještica? Jeste li uveli neki od ovih običaja u svoju obitelj?
Pišite nam na info@emporium.hr ili na društvenim mrežama! Volimo čuti vaše mišljenje :D
 
Voli vas Emporium tim <3


 

trebate pomoć ili imate pitanja? +385 1 6254 600