0 Košarica
0

Naša web trgovina je zatvorena za narudžbe. Više informacija uskoro!

Početna Blog Sigurnost nije igra: 5 stvari koje trebate znati prilikom kupovine igračke za dijete

Sigurnost nije igra: 5 stvari koje trebate znati prilikom kupovine igračke za dijete

Datum objave: 18. 01 2019.

Od zvečki i kocaka do lutaka i slagalica, svaka igračka ima važan utjecaj na djetetov razvoj. Djeca su poput malih tvornica ideja, njihova mašta je neograničena pa često koriste igračke na veoma neočekivane načine. Sigurnost igračaka je važna tema, kako za odrasle (pri čemu ne mislimo samo na roditelje), tako i za djecu.

1. Naučite "čitati" oznake i certifikate na igračkama

Područje zdravstvene ispravnosti i sigurnosti igračaka u Hrvatskoj regulirano je Zakonom o predmetima opće uporabe, Zakonom o općoj sigurnosti proizvoda i Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti i sigurnosti igračaka, prateći i direktive Europske unije.

U Hrvatskoj se igračke kontroliraju na dvije razine. Prvi je prilikom uvoza dječjih igračaka u Hrvatsku kad granični sanitarni inspektori uzimaju uzorke iz pošiljki uvezene robe i šalju ih u ovlaštene laboratorije na analizu radi utvrđivanja zdravstvene ispravnosti. Druga razina kontrole odnosi se na dječje igračke u trgovinama čije uzorke uzimaju sanitarni inspektori Ministarstva zdravlja i šalju na analizu.

Prilikom kupnje igračaka, pažnju obratite na:

  • DEKLARACIJU - informacije na deklaraciji moraju biti čitko i jasno napisane na hrvatskom jeziku. Deklaracija mora sadržavati sve važne informacije poput naziva i adrese proizvođača (i uvoznika), zemlju podrijetla, propisane toksikološke i ekološke oznake i uputu za upotrebu.
  • CE oznaku - kratica francuskih riječi Conformité Européene označava europsku sukladnost, odnosno potvrđuje da proizvod zadovoljava bitne zahtjeve sigurnosti, zaštite zdravlja i života ljudi te zaštite okoliša, propisane EU direktivama. Nažalost, unatoč strogim zahtjevima o sigurnosti dječjih igračaka, cjelokupno EU tržište ne oskudijeva s igračkama koje ne udovoljavaju propisanim sigurnosnim zahtjevima, a označene su CE oznakom. Zbog toga je prilikom odabira i kupnje igračke važno pripaziti i na detalje u nastavku.  

2. Informirajte se o štetnim tvarima koje igračka ne smije sadržavati

Šareni predmeti želja najmlađih nerijetko sadržavaju štetne tvari koje mogu utjecati na njihovo zdravlje, osobito kad je riječ o bebama. Svi sastojci od kojih je igračka izrađena trebaju biti istaknuti na etiketi, odnosno deklaraciji. Iako ih je više, obratite posebnu pozornost na ove 3 najčešće štetne tvari.

Igračka nikako ne smije sadržavati olovo kojeg sadrže određene boje i PVC igračke. Trovanje olovom predstavlja ozbiljan problem jer utječe na rad bubrega, kostiju i mozga, a kod djece u razvoju, posljedice nerijetko mogu biti fatalne.

PVC (polivinil klorid) se izrađuje od ostataka plastike i sadrži ftalate koji ga omekšavaju i čini pogodnim za izradu npr. savitljivih prstena za grickanje (kod izbijanja zubića). Prilikom odabira plastične igračke, potražite oznake #1, #2 i #4 ili bez ftalata. Ako igračka ima (samo) oznaku #4, odnosno sastoji se od recikliranog PVC-a, nemojte je kupiti.

BPA (bisfenol A) je kemikalija koja se koristi za očvrsnuće plastike. Može se naći u svakodnevnim predmetima, kao što su bočice i čašice za bebe ili plastične kutije. Francuska i Danska su 2010. godine zabranile korištenje bisfenola A u proizvodnji ambalaže za hranu i piće za djecu do 3 godine. Istraživanja su pokazala kako BPA negativno djeluje na ravnotežu hormonalnog sustava, ali i ostalih sustava organa. Predmeti (pa tako i igračke) koje sadrže BPA imaju na deklaraciji oznaku 7 ili PC i potrebno ih je izbjegavati.

3. Birajte igračke prikladne dobi djeteta

Prilikom odabira igračke, obratite pažnju na (međunarodno važeći) znak za koju dobnu skupinu igračka nije namijenjena. Najčešće je to oznaka "Nije za mlađe od 3 godine". Naime, igračke za djecu do 3 godine podvrgnute su drugačijim sigurnosnim testovima.

Igračke za djecu do 3 godine ne smiju imati sitne dijelove koje dijete može staviti u usta ili pak gurnuti u nos ili uho. Točnije, ne smiju imati promjer manji od 30 mm. Također izbjegavajte igračke koje imaju vezice ili uzice duže od 22 cm jer mogu izazvati davljenje, baš kao i baloni ili igračke koje sadrže magnete.

Igračke generalno ne smiju imati odvojive dijelove ili otvore 0.5 do 1.2 cm zbog opasnosti da se djetetu zaglavi prst.

Kod plišanih igračaka pripazite da su svi šavovi čvrsti kako dijete ne bi progutalo punjenje. Problem su također odvojivi dijelovi poput oči ili gumba, a osobito su opasne plišane igračke s dugim umjetnim vlaknima.

Glasne zvučne igračke mogu oštetiti sluh djeteta. Gornja granica frekvencije koju dječje uho može podnijeti je 85 dB.

4. Nadgledajte igru mlađe djece

Iako će vam se činiti da je trenutak kad se vaše dijete igra savršena prilika da obavite par stvari po kući, savjetujemo da to ne činite. Djeca, osobito bebe, ne shvaćaju koncept opasnosti pa je nadzor njihovih aktivnosti i igre ključan za njihovu sigurnost. Djeca su po prirodi znatiželjna i aktivno istražuju svijet oko sebe, bilo je da riječ o domu ili vanjskom prostoru.

Važno je da vam je dijete uvijek u neposrednoj blizini, nadohvat ruke, kako biste mogli na vrijeme spriječiti aktivnost koja bi mogla uzrokovati ozljedu. Uostalom, vaša blizina i povremeno sudjelovanje u igri je od neprocjenjive važnosti za vaše dijete.

Stariju djecu naučite da vas obavijeste kad se neka igračka slomi ili prestane raditi kako biste je mogli ukloniti. Zajedno odaberite sigurno mjesto za odlaganje igračaka.

5. Kupujte igračke poznatih i provjerenih proizvođača

Baš kao što brinete o kvaliteti namirnica koje ćete koristiti u djetetovoj prehrani, podjednako je važno brinuti i o odabiru proizvođača onih proizvoda s kojima dijete svakodnevno dolazi u kontakt. Osim odjeće, obuće i posteljine, tu su svakako i igračke.

Prilikom odabira i kupnje igračke za dijete, informirajte se o proizvođaču. Saznajte ima li potrebne certifikate, gdje proizvodi igračke i jesu li neki modeli ikad bili povučeni s tržišta. To lako možete saznati pretraživanjem RAPEX baze.

Jedan od proizvođača igračaka u kojeg možete imati povjerenja je svakako K's Kids čije su igračke (i ambalaža u kojoj dolaze) ne sadrže štetne tvari (poput ftlata), udovoljavaju brojnim sigurnosnim propisima i standardima u cijelom svijetu zbog čega su sinonim za kvalitetu i sigurnost

 

Zatvori

Emporium d.o.o. koristi kolačiće da bi poboljšao Vaše korisničko iskustvo, da bi provodio redovne analize komunikacije i da bi zajedno s Vama mogao koristiti društvene mreže. Više o kolačićima.

Google maps
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel
Hotjar