0 Košarica
0

Naša web trgovina je zatvorena za narudžbe. Više informacija uskoro!

Početna Blog Počeci hranjenja bebe

Počeci hranjenja bebe

Datum objave: 18. 11 2019.

Zdrava prehrana u trudnoći

Svaku trudnicu nakon 37. tjedna trudnoće čekaju pohodi u trudničke ambulante. Čekaonice ambulanti pune su plakata s fotografijama jagoda, a namjera im je upozoriti na potencijalne alergene za bebe. Treba li se bojati tih jagoda s plakata?

Prirodno je brinuti se o prehrani djeteta već od prvih dana života, odnosno dok je beba u trbuhu. Trudnici je najvažnije osluškivati sebe i uzimati hranu koja joj najviše odgovara u količinama koje joj odgovaraju. Naravno da takav način slušanja svog organizma automatski uključuje i bolju prehranu. Jesti bolje znači jesti raznoliko svježe voće i povrće, žitarice, ribu, meso, dobre masnoće. Ukoliko trudnica nije alergična, može jesti sve potencijalne alergene i time neće, barem negativno, utjecati na bebu. 

Kada poželite pojesti nešto izvan tih zdravih i kvalitetnih okvira, nemojte si braniti. Trik je u tome da ćete onda i manje željeti jesti „grešnu hranu“. Tijelo i mozak će se naviknuti na zdravu prehranu, a beba će se upoznati s raznim okusima, kroz pupčanu vrpcu.

Kada započeti s dohranom bebe?

Kada nam beba dođe, najbolje da pije majčino mlijeko (ili adaptirano) do šestog mjeseca svog života. Prerano uvođenje krute hrane moglo bi uzrokovati probleme zbog nedovoljno zrelog probavnog sustava bebe, ali i porasta, već spomenutih, alergija na hranu. Ukratko, beba treba biti spremna na dohranu. 

Kada je beba spremna na dohranu?

Beba bi trebala biti spremna na dohranu oko šestog mjeseca života. U tom razdoblju drži uspravno glavicu i može je kontrolirati, ali i oponaša jedenje roditelja. Potreba za unosom kalorija se povećava, bebi je potrebno više energije, ali i drugačiji prehrambeni sastojci. Probavni sustav je konačno dovoljno razvijen da može razgraditi i apsorbirati tvari iz raznovrsnih namirnica. 
Beba svoju spremnost za dohranu pokazuje:

- željom za što više mlijeka

- zadržavanjem hrane u ustima (više ne gura jezikom hranu)

- guta hranu bez kapanja i pljuckanja

Važnost prehrane za cijelu obitelj

Sa spremnošću bebe na dohranu, nastavlja se, već spomenuta, važnost zdrave prehrane od samog početka života malog bića. Beba će se zainteresirati za hranu koju ukućani konzumiraju, zato bi kvalitetna prehrana trebala biti dio svačijeg života. Važno je postupno i strpljivo uvoditi novu hranu i promatrati kako dijete na nju reagira. Ako nema vidljivih reakcija, poput osipa na koži, učestale stolice ili odbijanja hrane, nakon, otprilike, pet dana se može uvesti nova namirnica. Oboružajte se strpljenjem. Djeci koja počinju jesti krutu hranu to je potpuno novi i neistraženi svijet. Moramo im dopustiti da budu pravi mali istraživači, jer će na taj način izgraditi buduće prehrambene navike. 

Način prehrane „Beba – vođa dohrane“ definitivno je najbolji način za cijelu obitelj. Ovom metodom se bebi daje primjerena, kruta, hrana u izvornom obliku. Primjerice, bebi se u rukice daje komadić kuhane brokule, a ne miksana brokula.

Prednost preskakanja kašica je brže učenje žvakanja kod vaše bebe, ali se time potiče i motorički razvoj i aktivno sudjeluje u zajedničkim obrocima. Dijete kopira ono što odrasli rade za stolom. Zvuči potpuno prirodno, ali u praksi je i poprilično neuredno. No, samostalno jedenje djeteta će se itekako isplatiti. Djeca su odraz nas i naših navika, pa ih i odgajamo vlastitim primjerom. 

Čime započeti dohranu?

Tablice dohrane se svako malo mijenjanju i ovise o novim saznanjima u prehrani, ali, pomalo, i o novoj modi. Ovo nije jedna od tablica dohrane, već skraćeni popis prvih namirnica iz svih skupina namirnica. Ako imate nekih nedoumica, konzultirajte se s pedijatrom ili patronažnom sestrom. Bilo bi dobro svu hranu koja se daje bebi, osim banane i avokada, kratko prokuhati, jer se tako pomaže pri razbijanju celuloznih vlakana što čini hranu probavljivom.

- Voće: jabuka, kruška, banana (4-6 mjeseci) 
- Povrće 
- Tikvice, krumpir (4-6 mjeseci), mrkva (5-7 mjeseci) 
- Žitarice: riža, zob (4-6 mjeseci), ječam (5-7 mjeseci)
- Meso: pileća ili pureća prsa (6-8 mjeseci), mlada janjetina (8-10 mjesci), teletina (9-11 mjeseci) 
- Mliječni proizvodi: jogurt (6-8 mjeseci), svježi kravlji sir (8-10 mjeseci) 

Količina hrane za bebu

Mlijeko je i dalje glavna hrana vaše bebe. U početku krenite s jednim obrokom krute hrane. Ovisno o apetitu i zainteresiranosti se povećava omjer krute hrane i smanjuje količina mlijeka. Na kraju svakog obroka krute hrane ponudite mlijeko. Kada beba odbije mlijeko, značit će da je prihvatila kuhani obrok. Djeca imaju sjajan mehanizam koji još nije poremećen naučenim ponašanjem, tako da ona jedu upravo onoliko koliko im treba, odnosno koliko su gladna. Naravno to se odnosi na zdravu djecu koja dobro napreduju, ukoliko primjećujete da vaše dijete odbija hranu i loše napreduje savjetujte se s pedijatrom. 

Uživajte u pripremanju zdravih obroka i slastica za svoju bebu, ali i za cijelu obitelj.

Zatvori

Emporium d.o.o. koristi kolačiće da bi poboljšao Vaše korisničko iskustvo, da bi provodio redovne analize komunikacije i da bi zajedno s Vama mogao koristiti društvene mreže. Više o kolačićima.

Google maps
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel
Hotjar