0 Košarica
0

Naša web trgovina je zatvorena za narudžbe. Više informacija uskoro!

Početna Blog Mali vodič kroz tekstilne materijale (za izradu dječje odjeće)

Mali vodič kroz tekstilne materijale (za izradu dječje odjeće)

Datum objave: 12. 05 2018.

1. Tkanine

Tkanine su tekstilni plošni proizvodi koji su nastali tkanjem, tj. preplitanjem osnove i potke. Tkanine nisu rastezljive (osim ako imaju utkane elastične niti). Možete ih prepoznati po tome što kada ih pogledate izbliza (npr. pomoću povećala) možete vidjeti kako se osnova i potka isprepliću u nekom vezu (npr. platno ili keper vez). Od tkanina se najčešće izrađuju košulje, haljine, hlače, jakne i posteljina.

Spomenut ćemo samo one tkanine koje se najčešće koriste pri izradi dječje odjeće.

PLATNO - postoje razne tkanine u platno-vezu, a za dječju odjeću se najčešće koriste batist i flanel.

  • Batist je fina pamučna tkanina koja se koristi za izradu košulja, bluza i  haljina za djecu i bebe. 
  • Flanel je čupavljena tkanina koju karakterizira meka i topla površina, te se od nje najčešće rade zimske košulje i pidžame.

KEPER - tkanina tkana u keper vezu (daje karakteristične dijagonalne pruge), čvrsta i otporna, koristi se za izradu hlača (traperice i keperice) i jakni.

KANVAS - tkanina tkana u platno-vezu, svojstava sličnih kao keper. Čvrsta i otporna tkanina koja se najčešće koristi za izradu hlača i jakni

SAMT - tkanina karakteristična po malim stršećim vlaknima koja se u nju utkana u obliku pruga. Širina pruga i debljina tkanine može dosta varirati. Samt se koristi i za tople zimske hlače, ali u laganoj varijanti, sa tankim prugicama, koristi se za proljetne artikle za bebe i mlađu djecu.

BARŠUN/PLIŠ - tkanina karakteristična po utkanim malim stršećim vlaknima koji joj daju sjaj, te ugodan i topao opip. Koristi se za izradu svečanije baby i dječje odjeće.

2. Pletiva

Pletivo je tekstilni plošni proizvod koji je nastao uplitanjem jedne niti. Pletiva su podatna i rastezljiva, jer ih čine očice. Kod tanjih odjevnih predmeta, kao što su majice i donje rublje, očice su vrlo male, ali možete ih vidjeti ako pletivo pogledate izbliza, npr. povećalom. 

Zbog tog njihovog svojstva udobnosti, pletiva se koriste pri izradi donjeg rublja, bodyja, majica, tajica, kapa/ šalova, čarapa i vesta. U novije vrijeme, pletiva se koriste za izradu svih vrsta odjevnih predmeta, npr. i rastezljivih hlača i haljina.

Pletiva koje se najčešće koriste za izradu dječje odjeće:

JERSEY (MAKO) - pletivo koje se koristi za izradu donjeg rublja, bodyja i majica. Kao i ostala pletiva, rastezljiv je i udoban za nošenje, zato ima veliku primjenu u izradi baby i dječje odjeće. Površina se može blago brusiti (čupaviti), tako da se dobije još mekši opip jerseya. 

Naše nina nana i Koki kolekcije za bebe i djecu izrađene su od brušenog pamučnog jerseya što bebama i djeci osigurava maksimalnu udobnost.

INTERLOK - vrsta pletiva koje je "dvostruko" pleteno tako da je kompaktnije i punije od jerseya. Također se koristi za izradu baby i dječje odjeće, tamo gdje je potrebna posebna izdržljivost odjeće. S obzirom da je punije, uglavnom se koristi za zimske majice i bodyje.

FELPA - podstavljeno pletivo koje može biti čupavljeno i nečupavljeno. Koristi se prvenstveno za izradu trenirki, ali i hlača, tunika i haljina. Čupavljena felpa (iznutra ima mekani topli sloj stršećih vlakanaca) koristi se za zimske odjevne predmete, a nečupavljena felpa za proljetne.

POLAR FLEECE (POLAR FLIS) - vrsta vrlo laganog, toplog, mekog i rastezljivog pletiva proizvedenog od sintetičkih vlakana (najčešće poliesterska vlakna). Zbog tih svojstava koristi se za zimsku odjeću (trenirke, majice sa kapuljačom).

TEDDY FLEECE (TEDI FLIS) - vrsta flisa koja ima upletena vrlo mekana vlakna, opipom i izgledom podsjeća na najmekše plišane igračke. Koristi se za izradu zimske baby odjeće (jakne, kombinezoni, bundice, majice sa kapuljačom ili kao podstava u kapuljačama).

PLIŠ - pletivo  karakteristično po upletenim malim stršećim vlakancima koji joj daju sjaj, te ugodan i topao opip. Koristi se za dječje trenirke, tajice, tunike, haljine.

Sastav tkanina i pletiva

Tkanine i pletiva mogu biti izrađeni od različitih prirodnih i sintetičkih vlakana. U nastavku ćemo spomenuti ona koje se koriste pri izradi baby i dječje odjeće.

PRIRODNA VLAKNA:

PAMUK - prirodno vlakno koje zbog svojih odličnih svojstava ima najširu primjenu u proizvodnji odjeće za djecu. Pamuk ima svojstvo upijanja vlage i visoku toplinsku vodljivost, što znači maksimalnu udobnost nošenja za dijete. Ne izaziva alergije i lako se održava. Može se koristiti sam (što je najčešće kod dječje odjeće), ali i u mješavini sa drugim vlaknima. Za odjeću za stariju djecu često mu se dodaju i elastična vlakna.

VUNA - prirodno vlakno koje se dobije obradom ovčjeg runa, ima svojstvo upijanja vlage i nisku toplinsku vodljivost, što je čini idealnom za izradu odjeće za zimu (veste, tunike, kape/šalovi, čarape).

U prirodna vlakna još se ubrajaju lan i svila, ali ona nemaju veliku primjenu u izradi dječje odjeće.

SINTETIČKA VLAKNA dobivena su kemijskim putem iz različitih polimera. Najviše se upotrebljavaju poliestersko, poliamidno, poliakrilno i elastansko vlakno.

Poliestersko vlakno zbog odličnih svojstava ima najširu primjenu, upotrebljava se u mješavini sa pamukom ili samo, i to za tzv. gornju odjeću (trenirke, majice, jakne).

Poliamidno vlakno se upotrebljava za izradu najlon čarapa, kupaćih kostima i jakni. Također ga se može naći u raznim mješavinama, kojima daje svojstvo glatkoće, sjaja i vodonepropusnosti.

Poliakrilno vlakno ima svojstva slična vuni, pa se stoga koristi za zimske artikle kao zamjena za vunu - meko je i toplo i ne izaziva alergije.

Elastansko vlakno se dodaje raznim vlaknima da bi odjeća bila elastična.

Zatvori

Emporium d.o.o. koristi kolačiće da bi poboljšao Vaše korisničko iskustvo, da bi provodio redovne analize komunikacije i da bi zajedno s Vama mogao koristiti društvene mreže. Više o kolačićima.

Google maps
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel
Hotjar