0 Košarica
0

Naša web trgovina je zatvorena za narudžbe. Više informacija uskoro!

Početna Blog Kako pravilno okupati bebu? Neka brčkanja budu ugodna i zabavna!

Kako pravilno okupati bebu? Neka brčkanja budu ugodna i zabavna

Datum objave: 30. 10 2019.

Prvo kupanje utječe na dojenje

Sjećate se kada su vam u rodilištu donijeli vaše novorođenče, mekano, čisto, okupano i lijepo umotano u ručnik ili u blistavo čistu opravicu za bebe? 
Uživancija je trajala sve dok nije došlo vrijeme hranjenja. Beba je bila potpuno nezainteresirana za dojenje. Samo je željela spavati. 
Naime, odgađanje kupanja novorođenčeta u njegovim prvim danima života je praksa preporučena od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), jer se njime potiče i održava dojenje.

Koliko često trebamo kupati male bebe?

I tako bi bilo dobro da beba bude pošteđena kupanja u svojim prvim danima života. No, nakon toga kreće avantura. Novorođenče se ne znoji, niti dira prljave stvari. Najkritičnije je kada procuri sadržaj pelene ili bebi iscuri hrana po licu i iza uha. Naravno, računamo da bebi neće gosti dirati rukice, jer je to strogo zabranjeno. Kod spomenutih kritičnih situacija, bebu, naravno, trebamo oprati. No, inače je dovoljno okupati je svaka tri dana. Za takvo veselje potrebno je puno ljubavi i sljedeća oprema:

  • kadica napunjena vodom temperature 37 stupnjeva
  • termometar za vodu, ali svejedno provjerite temperaturu vode koristeći lakat
  •  neutralni ph 5,5 sapun i par kapi maslinovog ili bademovog ulja
  • trljačica za lagano masiranje i čišćenje kože
  • za nježno sušenje bebe uzmite mekani ručnik (bebe ih vole tople i zagrijane)
  • čista pelena
  • mekana i čista četka za kosu
  • neka bodi i čista pidžama budu spremni da bebi ne bude hladno 

Pranje malih beba

Kadica mora biti na čvrstoj površini, a vaša kralježnica bi bila zahvalna da bude i na povišenoj površini. Voda mora biti već spomenutih 37 stupnjeva, a dovoljno je desetak centimetara, nikako puna kada. Uvijek je bolje imati veću kadicu, da beba može „ploviti“ unutra, sigurna u vašim rukama. To će joj biti predivan užitak i, vrlo vjerojatno, će se prisjećati svojih lijepih trenutaka proživljenih u majčinom trbuhu, najljepšoj kućici na svijetu. Temperatura prostorije bi trebala biti ugodnih 24 stupnjeva. Sada vam je već postalo očito da su male bebe pravi hedonisti i da im sve treba biti ugodno!
Beba se mokrom trljačicom pere od čistih prema zmazanim dijelovima, dakle od lica prema guzi, koja dolazi na red posljednja. Mokrom trljačicom se uzme malo sapuna i pere glava, ruke, noge, leđa i, na kraju guza. Lice i oči je bolje oprati mokrim blazinicama. Tada uzmete bebu, ispod koje se nalazi tetra pelena i tako je, zajedno s tetrom, unesete u kadu. Trik s tetrom će vam dati sigurnost da se beba nikada neće otklizati. I onda kreće plovidba lijevo desno, naprijed, nazad u bebinoj kadici.

Nakon plovidbe temeljito osušite bebu mekanim ručnikom. Idealno je s onim napravljenim baš za bebe, koji imaju kapuljaču za bebinu glavicu. Nakon brisanja, beba ide u pidžamicu i na sigurno mjesto u vaš zagrljaj!

Kupanje velikih beba i male djece

Kada vaše novorođenče postane veće i čvršće dojenče,  i dalje vrijedi pravilo – manje je više. Svakodnevno pranje ili kupanje nije potrebno, već se ono radi svakih nekoliko dana i kada se dijete zaprlja. Nekada su roditelji rijetko kupali svoju djecu, ali ova moderna vremena ipak mijenjaju društvene norme.  Bebe i malu djecu, pogotovo onu koja još ne hodaju, ne treba prati sapunom svaki dan.  Posebno ako dijete ima osjetljiviju kožu. No, ono što je važno je uspostaviti rutinu pranja, jer daje djeci sigurnost. Vi znate da nakon kupanja dolazi večera (dojenje, pijenje mlijeka i slično, ovisno o uzrastu djeteta i preferencama roditelja) i onda spavanac, ali dijete to ne zna, ako nema uspostavljenu rutinu.

Važnost rutine za emocionalni razvoj

Prve emocionalne poveznice djeteta izrastaju iz fizičkog kontakta te služe postavljanju temelja emocionalnog i intelektualnog razvoja kasnije u životu. Vrijeme kupanja daleko je najkvalitetnije vrijeme koje roditelji provodi sa svojim malim djetetom. Kupanje je posebno važan ritual za očeve, jer ipak dosta vremena izbivaju iz doma radi posla, pa im zbližavanje ovog tipa puno znači. 

Rutina dodira pomaže u fizičkom, kognitivnom, emocionalnom i socijalnom razvoju, te poboljšava mentalni razvoj djeteta i pozornost. Prve emocionalne poveznice djeteta izrastaju iz fizičkog kontakta te služe postavljanju temelja emocionalnog i intelektualnog razvoja kasnije u životu. Ovdje je važan i razvoj motorike, koji se u vodi potiče na zabavan način.
Najzabavnije su igračke koje potiču interakciju, a zovemo ih didaktičkim igračkama. Didaktičke igračke (dolazi od grčkog glagola "didaskein" (διδάσκειν) koji između ostalog znači poučavati, obučavati) razvijaju motoriku kod beba i male djece. I kod tog razvoja vrijedi ona – prve tri (godine) su najvažnije, jer što se napravi u najranijoj dobi, ostaje kao naučeni obrazac cijeli život. Bebe od rođenja do godine dana kroz igru uče o svijetu oko sebe. A i znanstveno je dokazano da je razvoj govora povezan s razvijenošću finih motoričkih vještina. Zato se s bebom mora raditi (igrati s prikladnim igračkama) od samog početka. 

 

 

Zatvori

Emporium d.o.o. koristi kolačiće da bi poboljšao Vaše korisničko iskustvo, da bi provodio redovne analize komunikacije i da bi zajedno s Vama mogao koristiti društvene mreže. Više o kolačićima.

Google maps
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel
Hotjar