0 Košarica
0

Naša web trgovina je zatvorena za narudžbe. Više informacija uskoro!

Početna Blog Kako pravilno održavati zimsku odjeću?

Kako pravilno održavati zimsku odjeću?

Datum objave: 12. 01 2017.

Odjevni predmeti traju znatno duže ako se pravilno čiste i peru, a adekvatnom njegom možete izbjeći i razne bolesti. Savjet je da djelujete preventivno, odnosno kupujete odjeću od materijala koji su prigodni za određenu dob i aktivnosti. Na primjer, ako imate nestašnog dječaka od četiri godine, vuneni kaput nije najbolji odabir za svakodnevno nošenje. Kako pravilno održavati zimsku odjeću da traje što duže, saznajte u nastavku.

Održavanje pernatih jakni

Jakne punjene perjem dovoljno je prati tek dvaput u sezoni. Zašto? Perje se kroz razne tretmane lako može spljoštiti. Da jakna ne bi izgledala tanko kao list papira, potrebno je prati je u hladnoj vodi, ali i koristiti deterdžent koji je namijenjen osjetljivim tkaninama. Kako biste spriječili lijepljenje perja, jaknu dobro osušite u vodoravnom položaju ili u sušilici za rublje, i to na najnižoj temperaturi. Savjet plus: u sušilicu ubacite 2-3 teniske loptice koje će pomoći da jakna ostane istog oblika u kojem je bila kada ste je stavljali u perilicu. 

Održavanje jakni od poliestera

Poliester je vrlo popularna sintetička tkanina koja se ipak poprilično dobro održava pridržavate li se uputa na etiketi. U većini slučajeva, preporučuje se poliester prati na 40 stupnjeva, s deterdžentom za osjetljivo rublje i opcijom za nježno pranje. Centrifuga odjeće od poliestera nije potrebna jer se ovaj materijal lako suši.

Za manje mrlje, jaknu od poliestera možete prebrisati vlažnom krpom. Peglanje se uglavnom izbjegava, a ako pak je potrebno popeglati dio jakne, to činite preko krpe.

kako oprati jaknu od poliestera

Vunene jakne i veste

Veste od vune također je potrebno maziti i paziti. Ako ste se pitali koliko točno njege im je potrebno, točan odgovor je dovoljno ih je prati nakon 6 do 7 nošenja. Kada perete vunenu odjeću, obavezno je morate preokrenuti na suprotnu stranu. Koristan savjet je prati vunene veste sa sličnim bojama, a izbjegavati ubaciti materijale koji puštaju "mucice". Perite na nižoj temperaturi od 30 do maksimalno 40 stupnjeva da se odjeća ne bi skvrčila. No, važno je znati i pravilno cijediti i sušiti takvu odjeću! Vunene veste nikad ne cijedite ručno, već vestu stavite između dva suha ručnika i potapšajte kako bi ručnici upili višak vode. Vunene veste i jakne obavezno sušite u vodoravnom položaju jer bi se u suprotnom odjeća mogla nategnuti i postati nekoliko broja veća.

Vuna inače prirodno odbija prljavštinu, prašinu i tekućinu. No bez obzira od kojeg je materijala vaša vesta, najsigurnije je poštivati upute s etikete.

Za vunene kapute također vrijedi pravilo pranja u hladnoj vodi, no njih je dovoljno oprati jednom do dvaput u sezoni. U međuvremenu možete koristiti četke kojima ćete ukloniti površinske nečistoće, dok ovratnik i rubove rukava očistite pomoću vlažne krpe i nježnog sapuna.

Zimski accessorize (kape, šalovi, rukavice)

Ponekad zaboravimo oprati zimsku "dodatnu opremu", iako je baš njoj najpotrebnija njega, budući da je često odlažemo na prljave površine. Tri do pet puta u sezoni optimalan je broj pranja za njihovo kvalitetno održavanje. Ako ste ponekad osjetili da vaše rukavice imaju miris po plijesni, ne, vaš nos vas nije prevario. Ostavljate li vlažne rukavice i kapu u džepovima vašega kaputa, vlaga može pridonijeti pojavljivanju gljivica i čudnom mirisu. 

Još nekoliko korisnih savjeta...

Bez obzira o kojem materijalu se radi, najbolje je prati na opciji "lagano pranje". Današnji deterdženti dovoljno su jaki da na toj temperaturi operu i jako prljavu odjeću. Iznimka su, naravno, kuhinjske krpe, ručnici, plahte i pamučno donje rublje. Prije pranja, na odjeći zakopčajte gumbe i patentne zatvarače kako se prilikom pranja ne bi razvukla.

Koliko god volite miris omekšivača, ne pretjerujte. Prekomjerna upotreba dovest će do rastezanja vlakana te će odjeća brzo izgledati iznošeno. 

Svježe mrlje lakše se čiste od osušenih. Kada mrlja nastane, najbolje ju je odmah oprati hladnom vodom ili istrljati mekanom četkicom i deterdžentom. Ako niste u mogućnosti mrlju oprati odmah, kasnije ju možete ukloniti specijalnim deterdžentima. Prije negoli ste mrlju uklonili u potpunosti, ne peglajte je! Bez obzira od čega je mrlja nastala, vruća voda i glačanje fiksiraju, te je mrlju kasnije gotovo nemoguće očistiti.

Odjeću je s vremena na vrijeme potrebno provjetriti, a ako određeni odjevni predmet niste koristili duže vrijeme, dobro je izvaditi ga iz ormara pola sata prije nošenja i također lagano prozračiti.

Zanima vas koja zimska odjeća se trenutno nalazi na sniženju?

Pregledaj naš web shop

 

Izvor naslovne fotografije: Pinterest.

Zatvori

Emporium d.o.o. koristi kolačiće da bi poboljšao Vaše korisničko iskustvo, da bi provodio redovne analize komunikacije i da bi zajedno s Vama mogao koristiti društvene mreže. Više o kolačićima.

Google maps
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel
Hotjar