0 Košarica
0

Naša web trgovina je zatvorena za narudžbe. Više informacija uskoro!

Početna Blog Kako djecu uključiti u božićne pripreme

Kako djecu uključiti u božićne pripreme

Datum objave: 17. 12 2019.

Klinci su ovo blagdansko vrijeme započeli – čišćenjem! Naravno, čišćenjem čizmica za Svetog Nikolu. No, uopće nije loša ideja produbiti te radne navike najmlađih, jer na taj način nećete dopustiti da vi budete „dežurna žrtva“ za čišćenjem nakon navale kreative. 

Djeca moraju znati da su i ona dio kućanstva i da se od njih očekuje sudjelovanje u kućanskim poslovima, prema njihovim mogućnostima. Ali, na zabavan način! Edukacijska filozofija, Montessori metoda, govori da djeca uče više iz onoga što rade, nego iz onoga o čemu slušaju. Također, predlaže da su kućanski poslovi savršeni za poticanje samopouzdanja kod djece, ali i učenja novih vještina.

Tako vam djeca mogu pobrisati prašinu, postaviti stol, usisavati, obrisati radnu površinu u kuhinji i slično.

A sada kada je kuhinja čista, možemo početi s božićnim pripremama! Svi se vesele Božiću, ali ipak se ništa ne može mjeriti s veseljem djece. Gradovi su kao ukrašeni za njih. Razne lampice, ukrasi, slatkiši, mirisi, glazba, veselje i ples. Sreća bude još veća kada se blagdanski duh uvuče i u njihov dom.

Adventski vijenac

Za početak je najbolje napraviti stvari kojima se ukrašava sam početak Adventa. To bi bili adventski vijenac za vrata i za stol. Možete iskoristiti resurse koje imate u kući. Recimo, obojati tjesteninu mašnice u zeleno i zalijepiti u krug na papir. Na vrh kruga staviti mašnicu. 

Bor kao ukras za bor 

Uzmite štapiće za sladoled ili kupite takve u ljekarni ili u nekoj od trgovina s „Hobby Art“ odjelom. Stvarno su povoljni i ima ih puno u paketu. Neka malene ručice obojaju štapiće u zeleno. Pripremite malene ukrase i zajedno ih zalijepite na drvce. Na vrh stavite malo vune ili neki konop i bor za bor je spreman! Djeca se obožavaju kreativno izražavati i budu jako ponosna na svoje uratke. Svakako pohvalite njihov trud!

Božićni keksi

Svi znamo da su klasik, ali keksići su apsolutno nezaobilazni u predbožićno vrijeme. Možda ćete tatu morati poslati u šetnju, da ne vidi koliko je brašno sposobno putovati po raznim dijelovima stana. Odaberite recept koji vam se sviđa. Ovo je naša preporuka:

Sastojci:

  • 250 g maslaca 
  • 430 g mekog brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 1 vanilin šećer
  • ½ prašak za pecivo
  • 3 žličice kakaa u prahu

Priprema:

  1. Maslac sobne temperature, šećer u prahu, vanilin šećer, jaje i žumanjak izmiksajte običnom metlicom da se sjedini.
  2. Dodajte brašno koje ste prethodno pomiješali sa praškom za pecivo i dalje nastavite miksati sa spiralnim nastavkom.
  3. Podijelite tijesto na dva dijela.
  4. U jedan dio dodajte kakao, tako da bi dobili svijetliju i tamniju lopticu.
  5. Svaku lopticu zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena da se stisne.
  6. Nakon što ste tijesto izvadili iz hladnjaka, površinu pobrašnite i razvaljajte svijetliju lopticu.
  7. Uzmite božićne modlice i izrežite tijesto (djeci je ovaj dio najzabavniji. Nemojte se uzrujavati što će oblici biti grbavi. Glavno da male rukice rade.)
  8. Nakon što ste pripremili sve kekse, slažite ih u veliki protvan obložen masnim papirom.
  9. Stavite peći na 180 stupnjeva oko 10 minuta, ali pripazite da vam ostanu svijetli.
  10. Isto ponovite i sa tamnijom lopticom

Skuhajte čaj ili kavu i pozovite tatu da se vrati u stan!

Uključite djecu kod odabira darova za ostatak obitelji 

Pitajte djecu za mišljenje. Ponekad im njihova prirodna iskrenost omogućuje da puno bolje od  odraslih procijene kakvom daru bi se neka osoba veselila. Možete s djecom izraditi poklon bonove s raznim darovima (zagrljaj, poljubac, masaža, lakiranje noktiju i slično). 

Pitajte ih što misle čemu bi se ta osoba veselila. Možete izraditi zajedno s djecom poklon-bonove kojima ćete iznenaditi drage osobe (primjerice, poklon-bon može uključivati zagrljaj, masažu i sl.), ili pak ukrasiti staklenke u koje ćete ubaciti porukice za svih 365 dana u godini (i djeca mogu osmisliti lijepe poruke).

Darujte djetetu ono što voli

Svi se sjećamo osjećaja kada smo, kao djeca, tog božićnog jutra došli do jelke i vidjeli puno poklona. Otvorili bismo jedan, a unutra čarape. Pa drugi, a unutra posteljina. Otvorimo treći, a kad tamo plahta. Nekako bi veselje splasnulo. 
Možda djetetu sve to treba, ali ipak je vjerojatnije da će se veseliti nekoj igrački ili društvenoj igri. Malo veća djeca će poželjeti novu suknju, jaknu, haljinu, čizmice. Najbolje je sjesti s djetetom i napisati pismo Djedu Božićnjaku. Na taj način ćemo dobiti sve potrebne ideje za poklon. 
Najvažnije za kraj, učite djecu da budu zahvalna za sve što imaju i da cijene svoje stvari. I budite s djecom. Ostavite mobitel i ostale ekrane. Smisao blagdana je u druženju, zajedničkim trenucima i zbližavanju. Sjećate se i sami što ste najviše voljeli dok ste bili mali. Šetnja gradom, uživanje u okićenim trgovima, snijegu i zimskim radostima. Ako nam globalno zatopljenje ne donese snijeg u grad, možete otići na neko obližnje brdašce i zajedno se sanjkati s djecom, raditi snjegovića i grudati.

I, uživajte!

 

Zatvori

Emporium d.o.o. koristi kolačiće da bi poboljšao Vaše korisničko iskustvo, da bi provodio redovne analize komunikacije i da bi zajedno s Vama mogao koristiti društvene mreže. Više o kolačićima.

Google maps
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel
Hotjar