0 Košarica
0

Naša web trgovina je zatvorena za narudžbe. Više informacija uskoro!

Početna Blog Hladni dani i briga o zdravlju

Hladni dani i briga o zdravlju

Datum objave: 16. 01 2020.

Stiže nam vrhunac vala gripe i baš nikome nije svejedno radi toga. Mnoga rodilišta su počela sa svojim zimskim režimom nepuštanja članova obitelji u blizinu novorođenih beba. Iako to rastuži rodbinu bebica, ovaj način zaštite stvarno je svake hvale vrijedan. 

Obzirom da je nemoguće procijeniti putovanje virusa ili bakterija, možemo li tijekom zime sačuvati dijete od prehlada i bolesti? Obično odrasli paze da su djeca toplo odjevena i obuvena, da izbjegavaju druženja s djecom i odraslima za koje znaju da su već bolesni i, naravno, da peru ruke. No, neke bolesti je stvarno teško izbjeći, pogotovo ako dijete ide u vrtić ili školu. Posebno ovdje ističemo problematičan virus gripe. 

No, na nama roditeljima je da mogućnost zaraze smanjimo na minimum. Važno je znati da izloženost hladnom i vlažnom vremenu ne povećava djetetovu mogućnost hvatanja prehlade. Često roditelji izbjegavaju zimske šetnje ili igre na otvorenom, a ponekad čak i provjetravanje doma, radi straha da će se dijete prehladiti. No, baš je svježi i hladan zrak važan i koristan, posebno za smirivanje nosića punog šlajma. Ako na vrijeme krenemo čistiti nosiće u zimskim razdobljima, možemo poprilično kvalitetno izbjeći probleme sa bolestima dišnih puteva. U zimskom periodu djeca puno sjede u zatvorenim i grijanim prostorijama. Taj suhi zrak osuši sluznicu dišnih puteva, sluz se zgusne i sluznica postaje suha i ranjiva.

Boravkom na hladnom zraku sluznica počinje reagirati i pojačano luči sekret, odnosno, dječici curi nos i suze oči. Radi se o učinku čišćenja, koji je itekako važan za očuvanje zdravlja. Naravno, za boravak na svježem zraku, jako je važno prikladno se odjenuti. Tople, debele kapice, rukavice, šalovi su jednako potrebni, kao i debela zimska jakna, štrample i termo hlače. Malene bebe može grijati zimska vreća za kolica

 

 

Važno je igrati se vani, ali ne smijemo ni zanemariti kvalitetu zraka u svom domu. Neka on bude vlažan i prohladan. Naravno, tada nećemo dijete odijevati baš u kratke rukave, ali kvalitetna pamučna majica dugih rukava je itekako poželjna. Jedino ne želimo sugerirati oko odijevanja čarapica na malene nogice – pripadate li skandinavskoj struji pa hodate bosi ili našoj lokalnoj, pa niti slučajno bez čarapa, odabir je vaš. :)

Sve nabrojano ide u prilog važnosti vlaženja naših sluznica. Zato je i logično da unosimo puno tekućine, svejedno radi li se o vodi ili čajevima. Možda najbolje kombinacija. 

Ako je maleni nosić već počeo curiti, onda sluznicu nosa čistite i vlažite, najbolje 2,3 % (hipertoničnom) otopinom morske soli. Nos treba ispuhivati i izvlačiti sekret sisaljkom. Imamo i mi svoju metodu koju popularno (i možda ne baš privlačnog naziva) zovemo šmrkljoskok! Dijete nagnite nad kadu, da glava gleda prema dolje. Uštrcajte otopinu u jednu nosnicu, pa ponovite tako s drugom. Dobit ćete šmrkljoskok!

Na taj način se ublažava upala sluznice i otežava razmnožavanje nepoželjnih bakterija.

Nemojte zasjesti! Ne morate čekati proljeće da biste se rekreirali. Kretanjem se ubrzava disanje i strujanje zraka, a time i čišćenje dišnih puteva. Ako mirno sjedimo, zrak se izmjenjuje samo u jednoj trećini pluća, dok se u preostalom nakupljaju sekret i tako se pogoduje razvoju bakterija. Puno je bolje kretati se i piti puno tekućine, nego piti različite sirupe protiv kašlja. Naravno, ukoliko dođe do komplikacija, roditelj se mora posavjetovati sa pedijatrom ili liječnikom opće medicine, ovisi o starosti djeteta. 

Slušajte svoje tijelo i ponašajte se u skladu s prirodom. Prirodno je jesti sezonsku hranu i tako poboljšavati imunitet djeteta. Jedite zdravo i dovoljno spavajte. Imate li kućnog ljubimca, u prednosti ste jer često djeca koje žive sa životinjom imaju jači imunitet budući da su izložena većem broju različitih virusa i bakterija.

I za kraj, volite se i pazite se! Imunitet je povezan s emocijama. Brižan odnos, pun ljubavi ojačati će djetetovo zdravlje. Sretno, do proljeća!


 

 

 

 

 

 

Zatvori

Emporium d.o.o. koristi kolačiće da bi poboljšao Vaše korisničko iskustvo, da bi provodio redovne analize komunikacije i da bi zajedno s Vama mogao koristiti društvene mreže. Više o kolačićima.

Google maps
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel
Hotjar