0 Košarica
0

Naša web trgovina je zatvorena za narudžbe. Više informacija uskoro!

Početna Blog Djeca i Sveti Nikola

Djeca i Sveti Nikola

Datum objave: 22. 11 2019.

S dolaskom zime stiže nam najljepše doba u godini. Veselje, šarenilo i okupljanja su posebno uzbudljiva za djecu.  A zbog užurbanog načina života i sami roditelji ne uspijevaju puno vremena kvalitetno provesti s djecom. Zato su blagdani idealna prilika da nakratko zastanemo i to zimsko veselje i šarenilo pretočimo u toplinu doma, i stvorimo vlastitu, obiteljsku, tradiciju. 
Zajedničkim aktivnostima dijete usvaja pozitivna iskustva vezana za blagdane i uči cijeniti posebne životne trenutke i događaje. A sigurno i mamama i tatama dobro dođe zbližavanje zajedničkim aktivnostima.

Upoznajte dijete s pravim smislom Svetog Nikole

Često se djeci sve prikazuje idilično, misleći da ih se time štiti od zla u svijetu. Tako oni ne vide slike gladnih, bolesnih, beskućnika, potrebitih. No, duh pomaganja i darivanja siromašnih i je pravi smisao i životno opredjeljenje Svetog Nikole. To darivanje mora biti s duhom i moralnim stavom koji se vezuje uz Svetog Nikolu. 

Običaji – legende o dimnjaku i čizmicama

U susjedstvu Svetog Nikole živio je čovjek sa svoje tri kćeri. Izgubio je carsku službu i nije mogao udati kćeri i dati im miraz. Zato je odlučio trgovati njihovom ljepotom i mladošću. Sveti Nikola je doznao za tu odluku nesavjesnog oca, pa je uzeo vrećicu, napunio je zlatnicima, umotao u platno i, usred noći, potajno ubacio smotuljak kroz prozor. Začuđeni je otac ujutro našao onoliki novac. Vidio je da je svota dostatna da časno uda jednu kćer. Takvu vreću zlatnika je našao još dva puta, kada je došlo vrijeme da uda druge dvije kćeri. No, otac je treći puta čekao uz prozor da vidi tko je taj dobrotvor. Nikola je vidio da ga otac čeka, pa se popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih i od tada se pokloni stavljaju u čarape ili čizmice.

Darovi

Na nekim slikama Sveti Nikola drži tri zlatne vrećice, na nekima sa tri zlatne kugle. Ponekad drži tri naranče, pa se simbol darivanja naranči na njegov spomendan zadržao sve do danas. Uz orahe, lješnjake, jabuke i slatkiše, u cipelice se ubacuju i igračkice. Uz Svetog Nikolu, dolaskom prosinca počinjemo i odbrojavanje do Božića, otvarajući Adventski kalendar. Zato predlažemo da povežete ova dva lijepa običaja i uzmete rasparene čarapice (budimo iskreni, svatko ih ima punu košaru doma) i od njih  napravimo Adventski kalendar. Zavežete neku trakicu sa svake strane za neki predmet ili zabijete čavlićima u zid i pomoću kvačica zakvačite 24 čarapice. U svaku čarapicu stavite po jedan slatkiš.

Zabava

Kada prenosite običaje i tradiciju na djecu, nastojte u to unijeti što više zabave. Pjevajte zajedno, plešite, dovedite malene prijatelje da osjete posebnu radost u vrijeme blagdana. Svima je potreban odmor i odmak od svakodnevnih obaveza, škole, vrtića. Ovo je ipak najuzbudljivije doba godine, pa neka djecu pomognu u izboru božićne hrane, namirnica, izboru i kićenju jelke. Vi ćete uživati (dobro, malo se i naživcirati), ali djeca će se osjećati ponosno i korisno, a tako razvijaju svoje samopouzdanje i samostalnost. I na kraju najvažnije – pohvalite ih za dobro obavljen posao!

Ukrašavanje

Uređivanje doma, zajedno s pečenjem kolača, ipak čini najzabavniji dio mjeseca prosinca. Možete sakupiti stare božićne čestitke i objesiti ih na određeno mjesto u stanu. Mogli biste i sami napraviti obiteljske čestitke. Djeca uvijek rado sudjeluju u takvih akcijama. 
Koristite prirodne elemente u izradi vlastitih ukrasa. Otiđite u park ili šumu, skupite granje, češere, lišće i sve što bi moglo poslužiti izradi božićnih dekoracija. Izgledat će prekrasno, a lako je dostupno i besplatno. Odličan primjer povoljnih, a prekrasnih ukrasa su kolačići u zanimljivim oblicima. Modlicama oblikujte medenjake i dobili ste ukrase koje možete objesiti bilo gdje po kući. Naravno, ako nemate mačku koja bi mogla skočiti i sve pogrickati.

Suosjećanje prema svima, posebno potrebitima

Sveti Nikola je širio i, dijelio s drugima, ljubav, dobrotu i radost. U ovo blagdansko vrijeme u nama se javlja osjećaj dobrote, pažnje prema drugima, potreba darivanja i međusobne ljubavi. Važno je da dijete naučite ovim vrijednostima. Ako doma imate vrtićanca, možete donirati neku od njegovih igračaka djeci koja ih nemaju. Nažalost, danas takvih ima stvarno puno. Objasnite zašto to radite i koliko će to usrećiti drugu djecu. Najbolje da zajedno odete do dječjeg doma ili u Caritas. Ako vam dijete već ide u školu, možete posjetiti i pučke kuhinje, te odnijeti namirnice ili pomoći u posluživanju. Zvuči kao gnjavaža za organizaciju u pretrpanom dnevnom rasporedu, no dobit je velika. Dijete će shvatiti koncept siromaštva i da često ljudi nisu sami krivi za stanje u kojem su se našli.

Blagdan Svetog Nikole je najbolji za početak učenja djeteta o važnosti empatije i potreba drugih ljudi.

Zatvori

Emporium d.o.o. koristi kolačiće da bi poboljšao Vaše korisničko iskustvo, da bi provodio redovne analize komunikacije i da bi zajedno s Vama mogao koristiti društvene mreže. Više o kolačićima.

Google maps
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel
Hotjar