0 Košarica
0

Naša web trgovina je zatvorena za narudžbe. Više informacija uskoro!

Početna Blog 5 laganih pokusa koji će klince zainteresirati za znanost

5 laganih pokusa koji će klince zainteresirati za znanost

Datum objave: 09. 11 2016.

Svjetski dan izumitelja obilježava se 9. studenoga na dan rođenja američke filmske glumice i izumiteljice Hendy Lamarr. 

Tada se prisjećamo naših najvećih izumitelja poput Nikole Tesle koji je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja, a pripisuje mu se i izum radija; te Slavoljuba Penkale koje je svoj doprinos znanosti dao na područjima mehanike, kemije, fizike i zrakoplovstva. Među Penkaline izume ubrajaju se prva mehanička olovka i prvo nalivpero s čvrstom tintom, termofor te zračni jastuk.

Oni su svojim radom nepovratno promijenili naš svakodnevni život. Ne znamo što ih je inspiriralo za njihov rad, no zato vama želimo pomoći da inspirirate svoju djecu u istraživačkim radovima.
Mali istraživač uz našu pomoć postati je vrlo lako.
Tko zna, možda ljubav prema znanost jednog dana preraste u nešto punooo ozbiljnije. I vaši mali istraživači postanu novi izumitelji! :)
U nastavku sam donosimo 5 istraživačkih pokusa koje će mališani moći napraviti uz vašu pomoć, a oni nešto veći moći napraviti i sami. Pa, krenimo!


1. PJENUŠAVO IZNENAĐENJE

Pribor: ocat, kuhinjska soda bikarbona, balon, žličica, prozirna plastična boca.
Upute: u plastičnu bocu ulijte 5 cm octa. Dvije žličice soda bikarbone uspite u balon, a zatim otvor balona navucite na otvoreni kraj boce. 
Savjet plus: dajte djeci da pomirišu ocat i soda bikarbonu, a slobodno je i okuse. Pitajte ih, što misle da će se dogoditi kada spojite balon i bocu.

2. CVIJET U BOJI

Pribor: bijeli cvijet (karanfil, ruža, dalija), dvije čaše s vodom, plava i crvena tinta ili boja za kolače, škare.
Upute: obojite vodu - jednu čašu u plavu, drugu u crvenu. Vi škarama prerežite dršku cvijeta na dva dijela i spustite dijelove drške u različite čaše. Pričekajte.
Savjet plus: za mlađu djecu prikladniji je jednostavniji pokus bez škara - jedan cvijet stavite u plavu vodu, drugi u crvenu i promatrajte rezultate. Za vrijeme pokusa popričajte s djetetom o tome što misli da će se dogoditi. 

 

3. EURUPCIJA VULKANA

Pribor: plastična boca od 0.5 l ili manja, velika plića posuda (npr. protvan), glinamol ili slična masa za oblikovanje, topla voda, soda bikarbona, ocat, deterdžent za suđe, boja za hranu.
Upute: oko plastične boce bez čepa složite masu za modeliranje da dobije oblik vulkana (boca se ne smije vidjeti), u bočicu ulijte tople vode, dodajte malo deterdženta, a zatim sipajte veliku žlicu sode. Kada ste spremni za eurupciju u “vulkan” dodajte ocat koji ste prethodno obojali crvenim ekstratom.
Savjet plus: "erupcija" će se dogoditi sekundu nakon dodavanja octa stoga budite oprezni da dječje znatiželjne okice ne budu preblizu vulkana!4. Tornado u boci 
Pribor:
dvije plastične boce od pola litre ili litre, dva sljepljena plastična čepa s rupom, izolir traka, voda, ekstrat za hranu u željenoj boji / deterdžent za suđe.
Upute: u jednu čašu natočite vodu, no ne skroz do kraja. U tu vodu dodajte nekoliko kapi ekstrata u boja. Zatim zatvorite bocu dvostrukim čepom i gore dodajte drugu flašu. Omotajte čepove izolir trakom. Brzo okrenite bocu, tako da je boca s vodom gornja boca. Razgovarajte s djecom o tome zašto voda iz gornje boce ne kapa u praznu bocu (odgovor: u donjoj boci je zrak). Kada ste spremni za tornado u boci, obje boce brzim pokretima vrtite u kružnom smjeru. Kada postignete dovoljnu brzinu, boce spustite na stol i promatrajte obojani vrtlog.

 

5. Lava lampa u čaši
Pribor:
dublja čaša, voda, 1/4 čaše ulja, sol, boja za kolače.
Upute: napunite 3/4 čaše vodom, dodajte nekoliko kapi boje za kolače, a zatim lagano u čašu ulijte ulje. Promatrajte kako ulje pluta na vrhu vode. Dodajte žlicu po žlicu soli te promatrajte kako se mjehurići u čaši kreću gore-dolje.
Savjet plus: Objasnite svome klincu tijek pokusa. Ulje je lakše od vode i zato je plutalo. Budući da je sol teža od ulja, kako u čašu dodajete sol, tako ona pada na dno, ali sa sobom nosi i ulje. No, kako se sol razgrađuje, ulje se ponovo vraća na vrh čaše i stvara mjehuriće. Mali pomagači od 3 godine uz vašu asistenciju sami mogu napraviti svoje lampe. Nema boljeg načina da spojite dio znanosti i zabave u savršen trenutak s djetetom.
 

Javite nam svoje dojmove nakon pokusa! :)

Pročitajte i ostale blog članke

 

Izvor fotografija: Pinterest

Zatvori

Emporium d.o.o. koristi kolačiće da bi poboljšao Vaše korisničko iskustvo, da bi provodio redovne analize komunikacije i da bi zajedno s Vama mogao koristiti društvene mreže. Više o kolačićima.

Google maps
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel
Hotjar